Olcsó radiális csapágyazású lineáris mozgatás

 

Az NB menet nélküli görgős hajtása a tengely forgó mozgását, a görgők és a tengely közötti szögeltérésnek és a fellépő súrlódásnak köszönhetően lineáris mozgássá képes alakítani, a tengelyen kialakított menet nélkül is. Könnyen installálható és kis terhelés mellett jól alkalmazhatóak olyan körülmények között, ahol nem elsődleges szempont a pontos pozícionálás.

 

ss

Előnyök:

  • Nagy hatékonyság
  • Kenést nem igényel
  • Túlzott terhelést megelőző kialakítás
  • Hosszú löketet igénylő helyen normál tengellyel kialakítható megvezetés
  • A görgős ház állíthatóságának köszönhetően széles tűréstartományú tengelyekkel is alkalmazható, nem igényel nagy precizitást.
  • A hagyományos golyósorsókhoz képest a termék ára jóval kedvezőbb.

Kialakítás

A csapágyegység két alumínium blokkból áll, melyeken radiális csapágyak helyezkednek el, a tengellyel szöget bezárva. A két blokk közé behelyezett kör keresztmetszetű tengely forgása és a radiális csapágyak között fellépő súrlódás által jön létre a lineáris elmozdulás. A két blokk előfeszítettségét az egység tetején található csavarokkal lehet állítani egy rugó ellenében. Ezáltal nagyobb terhelhetőség érhető el. Így az egység akár 90% feletti hatásfokot is elérhet. Amennyiben túlzott terhelés éri, úgy a lineáris mozgás abbamarad a csúszáshatár elérésekor, így ha megfelelően méretezett az eszköz, akár balesetek elkerülése érdekében is alkalmazható.

 

A radiális golyós csapágyak gyárilag zsírral ellátottak, tehát az alkalmazási helyre beszerelve nincs szükség külön kenésre, a tengelyt, amennyiben nem rozsdamentes, érdemes korrózió ellen olajjal védeni.

 

Igényelhető speciális kialakítás, mely esetben a radiális csapágyak és a tengely szögét módosítva más és más sebességet érhetünk el az egységgel, hasonlóan, mint a golyósorsók menetemelkedésével, illetve lehetőség van fordított irányban működő kialakítás választására is.

Mérettartomány:

6 mm - 30 mm átmérő tengelyekre